Kuntavaaleja ei tule siirtää

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko tyrmää kuntavaalien mahdollisen siirtämisen.

Pääministeri Marin väläytti tänään, että hallitus pohtii kuntavaalien siirtämistä, jos tautitilanne näyttää pahenevan merkittävästi globaalisti ja Suomessa.

”Kuntavaalien aikataulusta on ehdottomasti pidettävä kiinni. Kuntavaalit on järjestettävä suunnitellusti huhtikuussa. Demokratian toiminta pitää varmistaa kaikissa oloissa. Ratkaisu ei ole se, että valtaapitävät siirtelevät vaaleja”, sanoo Kokko. 

”Emme tiedä vielä, kuinka pitkään koronakriisi tulee jatkumaan. Meidän on opeteltava elämään taudin kanssa myös vaalien osalta. Kaikissa tilanteissa ensisijainen lähtökohta tulee olla, että vaalit järjestetään ajallaan turvallisesti”, sanoo Kokko.

Kokon mukaan poikkeusoloissa on erityisen tärkeää varmistaa, että demokratia ja oikeusvaltio toimivat. Vaalien siirtäminen voisi kolhaista luottamusta demokraattiseen päätöksentekoon.

”Pääministerin lipsahdus siitä, että hallitus pohtii keskenään vaalien siirtämistä on käsittämätön. Jos vaaleja pohdittaisiin erittäin painavasta syystä siirrettävän, se on välttämätöntä tehdä parlamentaarisesti puolueiden kesken. Tämä ei voi olla hallituksen linjattava asia”, päättää Kokko.