Ruotsista esimerkkiä – lapsille ohjattua tekemistä pitkille kesälomille ja koulujen iltapäiviin!

Kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen ja puoluesihteeri Kristiina Kokko esittävät Ruotsin esimerkin seuraamista siinä, miten helpotetaan perheiden arkea koululaisten pitkien kesälomien ja iltapäivien aikana.

Pienten koululaisten pitkät kesälomat ovat tärkeitä, mutta aiheuttavat monissa perheissä päänvaivaa, miten arki järjestetään, kun vanhemmat ovat vielä töissä.

”Pieniä koululaisia ei voi jättää yksin kotiin kesälomilla. Kaikilla perheillä ei ole kattavia turvaverkkoja, kesäleirit voivat olla täynnä tai liian kalliita. Vanhemmat voivat pitää lomia eri aikoihin, osa voi olla etätöissä, mutta järjestelyt eivät aina ole ihanteellisia lapsille, perheelle eikä työpaikalle. Erityisen hankala tilanne on yksinhuoltajilla”, Kokko ja Grahn-Laasonen listaavat.

Vastaus jokakeväiseen ongelmaan voisi löytyä ruotsalaisesta ns. fritidshem-järjestelmästä. Fritids on kouluilla järjestetty aamu- ja iltapäiväkerho, johon kaikilla ruotsalaisilla lapsilla on oikeus osallistua esikoulusta peruskoulun loppuun. Fritids järjestetään myös koulujen loma-aikoina.

Suomen aamu- ja iltapäiväkerho kattaa vain kaksi ensimmäistä luokkaa, ja kerhot ovat kiinni loma-aikoina. Koululaisten kesäloma on 10 viikkoa, ja työssäkäyvillä aikuisilla on lomaa tavanomaisesti neljä viikkoa.

Monet kunnat järjestävät jo kesälomatekemistä ja erilaisia leirejä ja harrastustoimintaa lapsille kesäisin. Myös urheiluseurat, yhdistykset, seurakunnat, yritykset ja eri harrastustoimijat tarjoavat leirejä. Tarjonta kuitenkin vaihtelee kunnittain, ja esimerkiksi tänä kesänä koronavuoden jälkeen monet leirit ovat täynnä.

Kokko ja Grahn-Laasonen ehdottavat, että kunnat tulisivat perheitä vastaan ja organisoisivat yhdessä eri toimijoiden kanssa leiritoimintaa. Se olisi lapsiystävällistä ja helpottaisi perheiden arkea.

”Kaikki hyötyisivät siitä, että lapsilla olisi lomalla kivaa, turvallista ja yhteisöllistä tekemistä. Kaiken ei tarvitse olla kunnan omaa toimintaa, vaan Suomen malliin sopisi, että lasten loma-aikojen ja koulupäivien jälkeisten iltapäivien harrastaminen toteutettaisiin yhteistyössä seurojen, yhdistysten ja eri harrastustoimijoiden kanssa. Kunnat voivat antaa liikuntatilat, urheilukentät ja muut puitteet maksutta seuroille ja osallistua esimerkiksi puistoruokailun ja välipalojen järjestämiseen”, Kokko ja Grahn-Laasonen ehdottavat.